Ja jums ar automašīna uz baterijām.

Ja jums ir automašīna uz baterijām. Kur atrast lādētāju?
Jaunbiķeru ciemats ar iespēju jebkurā brīdī pieslēgt automašīnu. Izskatās interesanti un perspektīvi, bet tagad nav par to.
Pēdējos divos gados ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad pieslēdz elektromobiļus pie kopīpašuma esošiem elektrotīkliem. Vai tas ir likumīgi vai nē? Un kādas ir perspektīvas Jaunbiķeru ciemata ietvaros?
Pirmkārt vēlamies informēt par to, ka mēs saņemam paziņojumus par to, ka daži Jaunbiķeru ciemata mājās dzīvokļu īpašnieki (vai īrnieki) sāka pieslēgt savu elektromobiļus pie iekšējiem māja elektrotīkliem.
Mums uzdeva jautājumu – vai tas vispār ir likumīgi?
Bet vēl ir otrais jautājums – kas par to maksā?
Gadījumā, ja redzējāt, ka kāds pieslēdzas mājas pazemes telpās, izmantojot pagarinātāju pie kopējas kontaktligzdas, par to maksā visi mājas kopīpašnieki. Kopumā šīs rozetes izmanto pārvaldnieks, lai veiktu savu darba pienākumu izpildi, piem. pieslēgt tehniku, lai nomazgātu garāžas telpas. Pie šīm kontaktligzdām  pieslēgts kopējais attiecīgas mājas skaitītājs un šīs izmaksas proporcionāli gulstas uz visu dzīvokļu īpašnieku pleciem.
Atsevišķi informējam par to, ka devām norīkojumu apsaimniekošanas kompānijai atslēgt kontaktligzdas, kas atrodas pazemes telpās (tehniskās iespējas ir), lai šīs rozetes neizmantotu pretlikumīgi privātajām vajadzībām (piem. pieslēdzot dažāda veida lādētājus, putekļu sūcējus, autonomu apgaismojumu utt.).
Gadījumā, ja redzējāt, ka elektromobiļa pieslēgums notiek no pagarinātāja, kas ir pieslēgts pie rozetes, kas atrodas noliktavā, tad ņemiet vērā arī to, ka Jaunbiķeru mājās noliktavām nav pieslēguma pie konkrēta dzīvokļa – elektrība visās pazemes telpās nāk caur kopējo mājas skaitītāju, ar tehnisko projektu nebija paredzēts, ka noliktavās tiks uzstādītas kontaktligzdas. Tāpēc jebkuri pieslēgumi pie elektrības noliktavās ir pretlikumīgi un elektrības izdevumi gulstas uz visu kopīpašnieku pleciem.
Un beidzot pēdējais variants – elektromobiļa pieslēgums caur pagarinātāju, kas ved uz īpasnieka dzīvokli. Šajā gadījumā visus elektroenerģijas izdevumus apmaksā tas, kas deva atļauju pieslēgties savam dzīvoklim.
Informācijai:
Gadījumā, ja mēneša laikā elektromobilis tiek pieslēgts pie mājas elektrotīkliem (8-10 stundas dienā, piem.naktī), tad izdevumi var sastādīt no 50 līdz 70 eur mēnesī. Šī informācija ir nosacīta un balstās uz informāciju, ko iedeva privātpersona, kas izmanto TOYOTA mašīnu korporatīvajām vajadzībām.
Vai tas ir likumīgi vai nē Jaunbiķeru ciematā
Visi gadījumi, par kuriem rakstījām augstāk ir pretlikumīgi, jo mūsu māju tehniskie projekti neparedz automašīnu uzlādēšanu garāžas telpās.
Lai ierosinātu izmaiņas, jebkurš ieinteresētais  var uzstādīt elektrības barošanas avotu savai automašīnai savās mājās. Lai to izdarītu ir nepieciešams sagatavot un saskaņot tehnisko projektu, uzstādīt papildus aprīkojumu blakus savai mašīnai (kontaktligzdu kā barošanas avotu), nodrošināt pieslēgumu pie atsevišķa skaitītāja, vai pie savas dzīvokļa skaitītāja un galvenais saskaņot šo projektu ar visiem dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem.  Tehniskajā projektā būs norādīti tehniskie parametri, kas ir nepieciešami tādu barošanas avotu uzstādīšanai katrā konkrēta mājā. Atsevišķi ir jautājumi par ugunsdrošības sistēmas ievērošanu, kad tāds barošanas avots strādā autonomā režīmā.

Ko mēs nolēmām izdarīt
Pagaidām neko.
Bet, 2019.gada janvārī mēs ieplānojam virkni pasākumu, lai izvērtētu iespējas praktiski izstrādāt tehnisko projektu elektromobiļu pieslēgumām garāžas telpās.
Mēs pieņemam lēmumu saņemt tehnisko iespēju novērtējumu par iespējām nodrošināt ar elektrības barošanas avotu, ja būs interese. Gadījumā, ja tipveida projekta izstrādē būs iespējama, mēs dzīvokļu īpašniekus nodrošināsim ar paātrināto projekta realizācijas shēmu katra konkrētā mājā. Bet obligāts nosacījums, ir apspriede ar visiem konkrētas mājas dzīvokļu īpašniekiem.
Mēs arī ieplānojam pasākumus, lai izvērtētu iespējas uzstādīt stacionārus barošanas avotus elektromobiļu pieslēgumām ārā. Par projekta izstrādes detaļām informēsim mūsu mājas lapā (ja būs rezultāti).
 
Un pēdējais. Ja Jūs uzskatāt, ka kāds pretlikumīgi izmanto Jūsu mājas elektrību, informējiet par to apsaimniekošanas kompāniju.
 
Rūpes par jūsu naudu ir jūsu rokās. Un nevajag kautrēties jautāt kaimiņus par tehnisko progresu un tas ietekmi uz jūsu maku.
 
Visus, kas ir gatavi padalīties ar savu pieredzi vai ir informācija par šo jautājumu, lūdzam griezties pie mums. Ļoti gaidīsim.  Rakstiet mūsu e-pastā vai Facebook. Mēs vienmēr esam atvērti uzklausīt radošās idejas.